Naapurin koiran haukunta häiritsee, mitä tehdä?

Koirien häiritsevä haukunta on yleinen ja vakava ongelma Suomessa.

Jos haukunta on jatkuvaa, usein toistuvaa TAI jos koira haukkuu yöllä tai aikaisin aamulla, on siihen oikeus puuttua.

Ensiksi kannattaa keskustella koiranomistan kanssa ystävälliseen sävyyn, kertoa että koira haukkuu ja että se kuuluu ja häiritsee. Asian ratkaisemista edesauttaa se, että itse käyttäytyy asiallisesti. Asia saattaa ratketa tällä, jos koiranomistaja on vastuullinen. Usein näin ei kuitenkaan ole. Mikäli koiran omistaja vähättelee haukkumista, eikä suostu tekemään asialle mitään, kannattaa menetellä seuraavasti.

Pidä rehellistä kirjanpitoa koiran haukkumisesta, milloin ja mihin aikaan, kuinka pitkään ja kuinka kovaäänisesti. Jatka kirjanpidon pitämistä vähintään viikkoja. Keskustele muiden naapureiden kanssa siitä, että häiritseekö haukunta heitä, ja jos häiritsee, niin alkakaa ajamaan asiaa yhdessä. Asuntoyhtiössä ilmoittakaa häiriöstä isännöitsijälle ja taloyhtiön hallitukselle. Antakaa kirjanpito heidän nähtäväkseen. Laittakaa mukaan asiallisia perusteluja ja muita asiaan vaikuttavia näkökohtia. Vedotkaa talon järjestyssääntöön. Taloyhtiö oletettavasti ryhtyy toimenpiteisiin, mutta mikäli näin ei jostain syystä käy, voi asiaa vaatia yhtiökokouksessa käsiteltäväksi (koskee siis yhtiömuotoisia omistusasuntoja).

Rohkaisuksi on hyvä tietää, että monen haukkuvan koiran isäntä on saanut häädön asunnostaan.

Ihan ensimmäiseksi ei kannata vaivata poliisia, mutta jos asia ei muuten ratkea, voi tehdä rikosilmoituksen. Myös pientaloalueilla häiritsevästi haukkuvasta koirasta kannattaa ilmoittaa poliisille, jos asia ei ratkea koiranomistajan kanssa keskustelemalla.